Informatii utile

Centrul de Formare Muntenia pune la dispozitie cursuri gratuite online. Detalii...

 
Pagina principala arrow Intrebari frecvente arrow Dictionar sistemic managerial
Dictionar sistemic managerial PDF Imprimare E-mail


 Ce acceptiuni ale conceptului "sistem" ar putea fi integrate si in ce fel?

Necesitatea  efortului CFM de identificare a unor definitii coerente, convergente si facile pentru transferul din sfera teoretica in cea practica, de la nivelul cel mai general la cel mai particular cunoscut, poate fi sugestiva daca incercam sa analizam cel putin trei din acceptiunile existente in literatura stiintifica actuala, comparativ cu o definitie sistemica  integratoare, a celui mai cuprinzator concept filosofic, SISTEM.

Fiecarea propunere de "definitie integratoare" sau de detaliere, va fi supusa dezbaterii publice a celor interesati, in vederea alegerii variantei care indeplineste cel mai bine criteriile de valoare (concordanta cu realitatea identificabila), coerenta, convergenta cu alte stiinte, facilitati de transfer in realitatea cunoscuta (sintetica si analitica), etc. Alegerea variantei si argumentarea ei se va realiza de un colectiv de specialisti, mentionati in capitolul de dezbateri.


 •  Acceptiunea DEX -1998: " Ansamblu de elemente (principii, reguli, forţe etc.) dependente între ele şi formând un tot organizat, care pune ordine într-un domeniu de gândire teoretică, reglementează clasificarea materialului într-un domeniu de ştiinţe ale naturii sau face ca o activitate practică să funcţioneze potrivit scopului urmărit. ◊ Sistem informaţional = ansamblu de procedee şi mijloace de colectare, prelucrare şi transmitere a informaţiei necesare procesului de conducere a întreprinderilor, instituţiilor, ministerelor etc. ♦ Totalitatea relaţiilor pe baza cărora este alcătuit un sistem (1). 2. Totalitatea depozitelor formate în decursul unei perioade geologice. 3. Metodă de lucru, mod de organizare a unui proces, a unei operaţii, fel de a lucra; normă, obicei. ◊ Sistem Braille = metodă de scriere pentru orbi, cu litere tipografice speciale scoase în relief, pentru a putea fi pipăite. 4. Model, tip, tipar; marcă (de fabrică). 5. (În sintagma) Sistem audio = combină muzicală. [Var.: (rar) sistémă s.f.] ? Din fr. système, lat. systema" ;
 • Acceptiunea noului DEX (NODEX) - 2002: "SISTÉM ~e n. 1) Ansamblu de elemente (materiale sau ideale) cu anumite trăsături comune care formează un tot organizat. ~ nervos. ~ solar. ~ filozofic. 2) Mod de organizare a unui proces, a unei activităţi. ~ electoral. 3) Formă de guvernământ; regim; orânduire. ~ feudal. 4) Ansamblu coordonat de procedee, folosit pentru a obţine un rezultat pozitiv. ~ de tratare a unei boli. 5) Succesiune de straturi formate în decursul unei perioade geologice. 6) Ansamblu de instalaţii asociate. ~ tehnic. ~ energetic. /<lat. systema, it. sistema, fr. systeme, germ. System" ;
 • Acceptiunea dictionarului de neologisme (DN-1986): SISTÉM s.n. 1. Ansamblu de elemente (principii, reguli, forţe etc.) dependente între ele şi formând un tot organizat, care pune ordine într-un domeniu de gândire teoretică, reglementează clasificarea materialului într-un domeniu de ştiinţe ale naturii sau face ca o activitate practică să funcţioneze potrivit scopului urmărit. 2. (Anat.) Grupare morfologică şi funcţională unitară de organe sau de structuri. 3. (Biol.) Ansamblu de elemente aflate în interacţiune. ♦ (Geol.) Succesiune de strate care corespunde aceleiaşi perioade. ♦ (Min.) Sistem cristalin = ansamblu de forme de bază. 4. Ansamblu ordonat care apare ca rezultat al unei clasificări. ◊ Sistem solar = ansamblu de corpuri cereşti în care intră Soarele, planetele cu sateliţii lor, planetoizii şi cometele periodice; sistem de ecuaţii = grup de mai multe ecuaţii cu aceleaşi necunoscute; sistem tehnic = ansamblu de corpuri fizice compus, cel puţin în parte, din corpuri solide şi folosit în tehnică. 5. Mod de organizare a unui proces, a unei operaţii, a unei activităţi etc.; metodă de lucru, fel de a lucra. 6. Sistem informaţional = ansamblu de procedee şi mijloace de adunare, prelucrare şi transmitere a informaţiei necesare procesului de conducere a întreprinderilor etc. [Pl. -me, -muri, var. sistemă s.f. / cf. fr. système, it. sistema, engl. system, lat., gr. systema];

  Acceptiunea promovata prin cultura sistemica a CFM (ISBN ): (10) 973-755-107-9; (13) 978-973-755-107-8.
 • Sistemul  reprezintă o categorie filozofică, ce desemnează o mulţime finită de elemente materiale sau spirituale, cu funcţii distincte, a căror structurare, interconectare şi interacţiune este determinată de formele predominante  de energie şi care, împreună, finalizează cel puţin un proces care influenteaza denumirea sistemului.
  • Fata de definitiile de mai sus, definitia promovata de CFM propune drept criterii de impartire (diviziune) a oricarei realitati in susbsisteme si elemente: forma predominanta de energie si procesul finalizat de sistem (subsistem). Aceste doua criterii permit o delimitare a aceleiasi realitati in mod univoc de catre majoritatea specialistilor din domeniu, ceea ce nu se intampla acum, datorita definitiilor existente, mult mai generale si interpretabile.
    • Exemplificari ale definitiei sistemului si ale definitiilor conceptelor cu ajutoru carora este definit sistemul (energie, functie - proces, etc.) sunt detaliate in continutul Dictionarului sistemic managerial.
    • Acces la dictionar


 

INVATAMANT LA DISTANTA

Centrul de Formare Muntenia este acreditat de catre Centrul National de Formare a Persoanalului Didactic din Invatamantul Preuniversitar (CNFP), prin Deciza Directorului CNFP  nr.  166 / 20.11.2007, sa furnizeze programul de formare LA DISTANTA: "Management educational preuniversitar performant (MEPP)". Prima serie de 85 cursanti a fost finantata prin programul Phare 2005.

Uniunea Europeana   

Incepand cu seria a II-a 2009-2010, programul se finanteaza din taxe de la cursanti conform ofertelor. Personalul cu functii de conducere poate beneficia de plata cheltuielilor de formare, in limita fondurilor alocate in acest sens de I.S. Judetene. Detalii privind inscrierea ...   

Inscrierea la cursuri

Pentru a putea accesa cursurile Centrului de Formare Continua trebuie sa va inregistrati gratuit in pagina principala. Consultati de asemeni  "Inscrierea la cursuri" din pagina principala.

© 2019 Centrul de Formare Continua Muntenia
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.